Kan contentcreatie jouw organisatie helpen om een stap naar voren te maken?
Gehoord worden is een uitdaging in onze drukke wereld. Áls je dan gehoord wordt, is het belangrijk dat je de juiste boodschap overbrengt. En dat op de juiste toon via de juiste middelen en kanalen aan de juiste doelgroepen. Contentcreatie speelt daarbij een belangrijke rol.
Wat is contentcreatie?
Contentcreatie betekent letterlijk het creëren van inhoud. Met die inhoud kom je als organisatie in contact met je doelgroepen. Je kunt daarbij denken aan websites, artikelen, nieuwsberichten of social media posts, waarin je tekst, foto’s en video inzet. Maar er zijn veel meer vormen van, en kanalen voor, content.
Welke contentformats en -kanalen zijn er?
Het is goed om je bewust te zijn van de vele creatieve contentmogelijkheden waarmee je met jouw doelgroep kunt engageren. Een greep daaruit:
Formats:
- Websitecontent
- Social media posts
- Whitepapers & e-books
- Video’s & vlogs
- Animatiefilmpjes
- Brochures, folders & leaflets
- Foto’s
- Infographics
- Presentaties
- Blogartikelen
- Testimonials & succesverhalen
- Pers- en nieuwsberichten
- Nieuwsbrieven & mailings
- Advertenties
- Webinars
- Podcasts
- Quizzen, competities & challenges
Kanalen:
- Websites, webshops & Internet
- Social media
- On- & offline advertenties
- Beurzen & evenementen
- Afspraken & calls
Welke disciplines kun je verwachten van een contentcreatiebureau?
In alle contentformats en -kanalen die we hierboven opsomden draait het om een aantal kerndisciplines. Van een contentcreatiepartner mag je verwachten dat ze deze disciplines beheersen:
- Tekst schrijven
- Fotografie
- Video
- Ontwerp
- Conversatie & presentatie
Behalve deze creatiedisciplines mag je meer vaardigheden verwachten van een contentcreatiebureau. Dit zijn vaardigheden die wij bij Rebelieve hoog in het vaandel hebben:
- Inlevingsvermogen
- Kennis van de markt
- Strategisch inzicht
- Flexibiliteit
- Punctualiteit
- Betrouwbaarheid
- Een drive om prettig samen te werken
- Resultaatgerichtheid
Hoe bepaal ik welke contentcreatie onze organisatie nodig heeft?
Welke content moet er gecreëerd worden om jouw organisatie effectief te laten communiceren? Dat kun je bepalen op basis van een contentaudit. Tijdens een contentaudit inventariseer en analyseer je jouw content aan de hand van voor jou en je klanten belangrijke criteria. Je brengt in kaart wat er nodig is om te zorgen dat de communicatie in lijn is met wat je wilt uitdragen (inside-outcommunicatie). Maar ook met de behoeften, vragen, weerstanden en wensen die leven bij je doelgroep(en) (outside-incommunicatie). Een audit kan aantonen dat contentrevisie van de bestaande materialen voldoende is. De audit kan ook aan het licht brengen dat aanvullende of nieuwe contentcreatie wenselijk is.
Waarom is een contentcreatie belangrijk?
Zonder content heb je letterlijk niets te vertellen. Juist in een tijd waarin online interactie toeneemt, zowel in business-to-consumer- (B2C) als in business-to-business-sectoren (B2B), is het belangrijk dat je online zichtbaar en vindbaar bent. Daarvoor heb je goede content nodig. Goede content zorgt in de allereerste plaats dat zowel je inside-out- als je outside-incommunicatie correct, volledig, relevant en aansprekend zijn. In combinatie met zoekmachine-optimalisatie, of Search Engine Optimisation (SEO), zorgt goede content er daarnaast voor dat je online goed vindbaar bent.
Voor de meeste organisaties geldt dat contentcreatie een doorgaand proces is, of zou moeten zijn. Zorg dus dat je je website, social media en andere middelen regelmatig aanscherpt, aanvult en update. Zo ben je beter vindbaar online en blijf je relevant voor je doelgroepen.
Wat levert goede contentcreatie op?
Goede contentcreatie zorgt dat jouw content effectief de boodschap van je organisatie uitdraagt (het inside-outverhaal). Maar ook dat je effectief inspeelt op wat er leeft bij jouw doelgroepen (het outside-inverhaal). Je stelt daarbij algemene kwaliteitsdoelen, zoals correctheid, volledigheid, consistent, relevantie en aansprekendheid. Maar ook strategische doelen, zoals meer naamsbekendheid en volgers, meer traffic op de website, een hogere conversie, of een hoger marketingrendement.
Een revisie op basis van algemene communicatiecriteria kan al een flinke verbeterslag opleveren voor je content. Wil je verder gaan, dan heb je veel aan specifieke, of strategische, criteria. Als je duidelijke strategische doelen verbindt aan je contentcreatie, kun je de uitkomsten meten en in vervolgrevisies bijsturen.
Hoe werkt contentcreatie?
Omdat content zoveel uitingsvormen en kanalen kent, zijn er veel manieren om content te creëren. Bij Rebelieve volgen we deze algemene stappen bij contentcreatie:
- In kaart brengen van je behoeften en wensen als organisatie
- De inside-out- en de outside-inverhalen duidelijk naast elkaar leggen
- Samen het juiste format bepalen en het beste kanaal voor de te maken content
- En budget en planning afspreken
- Input voor de content bij je ophalen, meestal door interviews en documentatie
- Een ruwe opzet of een eerste versie opleveren
- 1-2 feedbackrondes inbouwen en vervolgens een definitieve versie opleveren
- De content en de impact ervan evalueren aan de hand van de gestelde doelen
- Voorstellen doen voor onderhoud, revisie of nieuwe creatie om continue verbetering te borgen
Hoe kan Rebelieve helpen met een contentcreatie?
Zoek je een partner die met en voor jouw organisatie nieuwe content wil creëren? Neem gerust contact op met ons bureau, Rebelieve:
- Communicatie- en contentspecialisten met ruime ervaring en een brede blik
- Sterk in zowel B2B- als B2C-communicatie
- Internationaal georiënteerd: Nederlands en native Engels
- Snelle schakelaars
- Doelmatige probleemoplossers
- Een leuk en creatief team om mee samen te werken