Kan een contentrevisie jouw organisatie een niveau hoger brengen?
Gehoord worden is een uitdaging in onze drukke wereld. Áls je dan gehoord wordt, is het belangrijk dat je de juiste boodschap overbrengt. Op de juiste toon voor de juiste doelgroepen overbrengt. Een contentrevisie kan je daarbij helpen.
Wat is een contentrevisie?
Een contentrevisie is een project waarin je de inhoud van al je communicatie-uitingen als organisatie vernieuwt en/of verbetert. Meestal doe je dit op basis van een contentaudit. Daarin inventariseer en analyseer je je bestaande content aan de hand van voor jou en je klanten belangrijke criteria. Tijdens de contentaudit ga je na in hoeverre jouw communicatie in lijn is met wat je wilt communiceren. Maar ook met de behoeften, vragen, weerstanden en wensen die leven bij je doelgroep(en). Het doel van de contentrevisie is om ervoor te zorgen dat de uit de audit naar voren gekomen verbeterpunten worden doorgevoerd.
Revisie gaat vaak gepaard met creatie
In sommige gevallen zul je daarbij bestaande content reviseren, in andere gevallen zal nieuwe contentcreatie nodig zijn. Het kan bij een contentrevisie gaan om bestaande teksten en beeldmateriaal, bijvoorbeeld op je website of in je brochures. Contentrevisie en -creatie kunnen ook betekenen dat je bepaalde middelen schrapt en nieuwe middelen of kanalen toevoegt. Je vervangt bijvoorbeeld de (papieren) productleaflets met een digitale catalogus. Je breidt je website uit met een webshop of een tweede site. Of je voegt Instagram toe aan je social mediaplan.
Hoe bepaal ik welke contentrevisies nodig zijn?
Als je denkt dat jouw content, of een deel ervan, aan revisie toe is, dan kun je het beste beginnen met een contentaudit. Daarmee stel je duidelijk vast waar de sterke en zwakke plekken liggen. Na een audit weet je wat je moet doen om je content te verbeteren, en waarom dat belangrijk is.
Audit en zoekwoordanalyse
Naast een contentaudit kan een SEO- of zoekwoordanalyse bepalend zijn voor je contentrevisie. SEO is de afkorting van Search Engine Optimisation, oftewel zoekmachine-optimalisatie. Bij een SEO-analyse breng je in kaart welke zoekwoorden je klanten online gebruiken om de producten of diensten te vinden die jij aanbiedt. Met zoekmachine-optimalisatie zorg je onder meer dat de relevante zoekwoorden duidelijk voorkomen in jouw online content. Daardoor zullen de zoekmachines meer bezoekers naar je toe leiden. Gebruik je een SEO-analyse bij je contentrevisie? Dan kan dat bijvoorbeeld betekenen dat je een lijst met zoekwoorden gaat integreren in de revisie van je teksten.
Hoe bepaal je de scope van een contentrevisie?
Bij een contentrevisie kun je al je uitingen aanpakken, of je richten op een of enkele van je belangrijkste communicatiemiddelen, zoals bijvoorbeeld je website. De scope bepaal je zelf vooraf, in overleg met de partij die de audit voor of met je gaat uitvoeren. De keuze die je maakt hangt samen onder meer:
- de hoeveelheid en variëteit aan uitingen en communicatieboodschappen die je hebt
- de complexiteit van je aanbod
- de beschikbare hoeveelheid tijd en geld
Volledige revisie van alle content
Kies je voor een volledige contentrevisie? Dan breng je alle uitingen van jouw organisatie in kaart. Van je website(s) tot je social media. Van de LinkedIn-profielen van je medewerkers tot de tweets van je directieleden. Van je brochures en presentaties tot je beursstand, je jaarverslag of je vacatureadvertenties. Alles wat jouw organisatie direct of indirect uitdraagt heeft immers invloed op hoe de buitenwereld je ziet en hoe je als organisatie presteert. En juist de uitingen waaraan je minder aandacht besteedt kunnen een groot verschil maken.
Eerst auditeren, dan reviseren
Zo’n volledige contentrevisie kan zinvol zijn als je een nieuwe contentstrategie hebt uitgestippeld. Of als je ontdekt hebt dat de reputatie of merkuitstraling van je organisatie niet overeenkomt met wat je wilt. Of als je organisatie flink gegroeid of veranderd is, met een wildgroei aan uitingen. Je communicatie is dan toe aan opschoning, stroomlijning en verfrissing. Begin dan wel met een contentaudit en voer daarna een goed onderbouwde contentrevisie door.
Waarom is een contentrevisie belangrijk?
Het periodiek reviseren van je content is belangrijk, omdat zowel je organisatie als je markt en doelgroepen voortdurend in beweging zijn. Daardoor kan de content die gisteren correct en relevant was vandaag achterhaald of onvoldoende zijn. Veel organisaties laten eens per jaar, of per twee jaar, een contentaudit en -revisie uitvoeren. Daarmee hebben ze meer zekerheid dat alles wat ze uitdragen correct, compleet en relevant is.
Wat levert een contentrevisie op?
Een goede contentrevisie zorgt dat jouw content effectief de boodschap van jouw organisatie uitdraagt (het inside-outverhaal). Maar ook dat je effectief inspeelt op wat er leeft bij jouw doelgroepen (het outside-inverhaal). Je stelt daarbij algemene kwaliteitsdoelen, zoals correctheid, volledigheid, consistent en relevantie. Maar ook strategische doelen, zoals meer naamsbekendheid en volgers, meer traffic op de website, een hogere conversie, of een hoger marketingrendement.
Een revisie op basis van algemene communicatiecriteria kan al een flinke verbeterslag opleveren voor je content. Wil je verder gaan? Dan heb je veel aan specifieke, of strategische, criteria. Als je duidelijke strategische doelen verbindt aan je content, kun je de uitkomsten meten en in vervolgrevisies bijsturen.
Hoe voer je een contentrevisie uit?
Het contentrevisieproces kun je als volgt samenvatten:
- Verbeterpunten afspreken naar aanleiding van de contentaudit, al of niet met aanvullende contentcreatie
A) Inside-out (vanuit het perspectief van je organisatie)
B) Outside-in (vanuit het perspectief van je doelgroepen) - Planning en budget opstellen voor de contentrevisie
- Revisie implementeren
Hoe kan Rebelieve helpen met een contentrevisie?
Zoek je een partner die met jou de content van je organisatie wil reviseren? Neem gerust contact op met ons bureau, Rebelieve:
- Communicatiespecialisten met ruime ervaring en een brede blik
- Sterk in zowel B2B- als B2C-communicatie
- Internationaal georiënteerd: Nederlands en native Engels
- Snelle schakelaars
- Doelmatige probleemoplossers
- Een leuk en creatief team om mee samen te werken