Heeft mijn organisatie een marketingcommunicatieplan nodig?

Gehoord worden is een uitdaging in onze drukke wereld. Je wilt je als bedrijf of organisatie graag positioneren op een manier die past bij jou, je product en je doelgroepen. Scherp durven zijn, opvallen en tegelijk dicht bij jezelf blijven. Al je inspanningen om daarin te slagen draaien om marketing en communicatie. Een doordacht marketingcommunicatieplan kan je helpen om in de roos te schieten.

Waarvoor dient een marketingcommunicatieplan?

Een marketingcommunicatieplan is een tekstbestand waarin je je marketingcommunicatiestrategie beschrijft. Vaak wordt zo’n document ook marcomplan, communicatieplan of marketingstrategie genoemd. Een marketingcommunicatieplan dient om je te helpen bij het aan de man brengen van je producten of diensten. In je marketingcommunicatieplan beschrijf je hoe je jouw organisatie wilt presenteren en wat je gaat doen om je doelgroepen te bereiken.

Wat is het verschil tussen marketing en communicatie in een marketingcommunicatieplan?

Een marketingcommunicatieplan bestaat uit twee hoofdgedeelten, het woord zegt het al: marketing en communicatie. Je marketingplannen bestaan vooral uit strategische keuzes die je maakt om succesvol te zijn op jouw markt. Je communicatieplan is een uitwerking van die strategie in concrete middelen, kanalen en activiteiten. Deze activiteiten gaan meestal gepaard met een contentaudit, contentrevisie en contentcreatie. Omdat marketing en communicatie nauw met elkaar verweven zijn, vat je de plannen voor beide terreinen vaak samen in een marketingcommunicatieplan.

Bekijk ook ons artikel over verschillen en overeenkomsten tussen een communicatieadviesbureau, een marketingbureau en een reclamebureau.

 

Wat staat er in een marketingcommunicatieplan?

Sommige bedrijven hebben zeer uitgebreide marketingcommunicatieplannen, andere volstaan met een A4-tje. Welke aanpak je ook kiest, je zult in je marketingcommunicatieplan meestal een aantal ingrediënten stoppen. Zo zul je in elk geval de volgende elementen helder moeten beschrijven in je plan:

  1. Doelgroep(en): wie wil je bereiken?
  2. Doelen (ook wel ‘purpose’): wat wil je bij deze groep klanten bereiken?
  3. Interne analyse: waar liggen je sterke en zwakke punten als organisatie? Hoeveel budget heb je voor marcom? wat is er al gedaan aan marketing en communicatie?
  4. Externe analyse: welke kansen en bedreigen zijn er, welke trends, wie zijn de concurrenten?
  5. Boodschappen: wat wil je je doelgroepen vertellen?
  6. Instrumenten: met welke middelen en via welke kanalen wil je je doelen bereiken?
  7. Kaders: met welk budget, binnen welke termijn en met welke mensen wil je dit?
  8. Evaluatie: hoe, wanneer en hoe vaak ga je meten in hoeverre je je doelen hebt bereikt?
  9. Sturing: hoe ga je op grond van je evaluatie-uitkomsten bijsturen?

vijf mensen zitten op een bureau een marketingcommunicatieplan te bespreken, met blocnotes open geschreven

Wat heb je aan een marketingcommunicatieplan?

Het maken van een marketingcommunicatieplan kost tijd en energie. Daartegenover staat dat het plan, als het er eenmaal is, veel voordelen biedt. Bijvoorbeeld:

Je marketing- en communicatie-activiteiten zijn in lijn met je visie en doelstellingen

Je hebt duidelijkheid over de investeringen die je per periode moet doen

Je kunt gemakkelijk bepalen wat je zelf doet en wat je uitbesteedt aan een communicatieadviesbureau of                   marketingbureau

Je hebt houvast bij het maken van haalbare planningen

Je hebt doelen en meetpunten aan de hand waarvan je kunt nagaan of je op koers ligt 

Hoe maak je een marketingcommunicatieplan ‘smart’?

Veel organisaties hanteren bij het maken van een marketingcommunicatieplan ‘SMART’-richtlijnen. SMART is een acroniem voor: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, Tijdgebonden. In de praktijk betekent de ‘S’ dat je doelen stelt die concreet, helder en afgebakend zijn. D ‘M’ betekent dat je kunt meten in welke mate je deze doelen hebt bereikt, liefst aan de hand van cijfers. De ‘A’ helpt je om te zorgen dat de plannen door je team en je doelmarkt geaccepteerd worden, oftewel voldoende draagkracht hebben. De ‘R’ behoedt je voor het maken van plannen die wel mooi klinken, maar die in de verste verte niet haalbaar zijn. En de ‘T’ helpt je om een eindmoment te bepalen, zodat je niet – letterlijk – eindeloos bezig blijft.

Waarom zou ik voor mijn marketingcommunicatieplan met Rebelieve samenwerken?

Zoek je een partner die met en voor jouw organisatie de marketing en communicatie naar een hoger plan kan tillen? Neem gerust contact op met ons bureau, Rebelieve. Wij helpen je graag met het maken van een marcomplan en/of met de uitvoering van je plannen. Wij zijn, in het kort:

  • Marketing-, communicatie- en contentspecialisten met ruime ervaring en een brede blik
  • Sterk in zowel B2B- als B2C-communicatie
  • Internationaal georiënteerd: Nederlands en native Engels
  • Snelle schakelaars
  • Doelmatige probleemoplossers
  • Een leuk en creatief team om duurzaam mee samen te werken